Z kulturą to jest tak, że serwuje nam rozmaite smaki
Z wielu pozytywnych doznań najważniejsze jest dzielenie się swoją pasją z innymi oraz spotkania z ludźmi, którzy dają nam pozytywną energię. My te różne pasje oraz dobrą energie podajemy Wam na talerzu, a Wy bierzcie i jedzcie na zdrowie! Tak było właśnie w sobotę w Świetlica w Kozubowie. Wspólnie z
Odkrywcynatury.pl i KGW Kozubów odbyły się warsztaty kulinarne. Było zielono, ciekawie, smakowicie…ale nie było łatwo
Aby przygotować wszystkie potrawy musieliśmy zaczerpnąć składniki z natury.
Na szczęście znaleźliśmy bogactwo na łące przy Świetlicy. A potem wszystkie ręce na pokład do mycia, obierania, krojenia, mieszania…I tu niespodziewanie wsparły nas tez gospodynie z KGW Młodzawy. Uwierzcie, że najwięcej chętnych jednak było do jedzenia.
W menu serwowaliśmy słone, słodkie, gorzkie, kwaśne…po prostu festiwal smaków:
Przystawka
➡️Kandyzowane bulwy liliowca
➡️Ugotowany groszek bulwiasty
Danie główne
➡️Zupa z bulw ostrożenia siwego
➡️Frytki z korzenia łopianu
Deser
➡️Salep na mleku z cynamonem
Napoje
➡️Lemoniada z sumaka
➡️Napój z kwaszonego podagrycznika
➡️Kompot z mirabelek z dodatkiem marchewnika anyżkowatego
➡️Kawa z głogu ze szwedzkim imbirem słodzona paprotką słodyczką
➡️Herbata z wierzbówki kiprzycy
Serdeczne podziękowania dla wszystkich biorących udział w warsztatach. W tak miłym towarzystwie spotykajmy się jak najczęściej
To kolejna odsłona naszego projektu „Od kultury do Natury”, który realizowany jest w ramach dofinansowania ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Bardzo Młoda Kultura 2019-2021 oraz ze środków województwa świętokrzyskiego.