×

Od kultury do natury

 Z kulturą to jest tak, że serwuje nam rozmaite smaki
    Z wielu pozytywnych doznań najważniejsze jest dzielenie się swoją pasją z innymi oraz spotkania z ludźmi, którzy dają nam pozytywną energię. My te różne pasje oraz dobrą energie podajemy Wam na talerzu, a Wy bierzcie i jedzcie na zdrowie! Tak było właśnie w sobotę w Świetlica w Kozubowie. Wspólnie z
   Odkrywcynatury.pl i KGW Kozubów odbyły się warsztaty kulinarne. Było zielono, ciekawie, smakowicie…ale nie było łatwo
    Aby przygotować wszystkie potrawy musieliśmy zaczerpnąć składniki z natury.
     
   Na szczęście znaleźliśmy bogactwo na łące przy Świetlicy. A potem wszystkie ręce na pokład do mycia, obierania, krojenia, mieszania…I tu niespodziewanie wsparły nas tez gospodynie z KGW Młodzawy. Uwierzcie, że najwięcej chętnych jednak było do jedzenia.
   
 W menu serwowaliśmy słone, słodkie, gorzkie, kwaśne…po prostu festiwal smaków:
     Przystawka
     ➡️Kandyzowane bulwy liliowca
     ➡️Ugotowany groszek bulwiasty
 
   Danie główne
     ➡️Zupa z bulw ostrożenia siwego
     ➡️Frytki z korzenia łopianu
 
   Deser
     ➡️Salep na mleku z cynamonem
 
   Napoje
     ➡️Lemoniada z sumaka
     ➡️Napój z kwaszonego podagrycznika
     ➡️Kompot z mirabelek z dodatkiem marchewnika anyżkowatego
     ➡️Kawa z głogu ze szwedzkim imbirem słodzona paprotką słodyczką
     ➡️Herbata z wierzbówki kiprzycy
 
   Serdeczne podziękowania dla wszystkich biorących udział w warsztatach. W tak miłym towarzystwie spotykajmy się jak najczęściej
 
   To kolejna odsłona naszego projektu „Od kultury do Natury”, który realizowany jest w ramach dofinansowania ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Bardzo Młoda Kultura 2019-2021 oraz ze środków województwa świętokrzyskiego.