UTW na wykładach na UJK
22-go listopada, w piątek, Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy Pińczowskim Samorządowym Centrum Kultury uczestniczyli w wykładzie na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach w ramach projektu „Uniwersytet Aktywnego Seniora”.
Wykład składał się z dwóch części, w pierwszej, pani mgr Aneta Kozłowska wprowadziła słuchaczy w zagadnienia dotyczące oznakowania produktów ekologicznych. Jak dowiedzieli się słuchacze, oznakowanie żywności ekologicznej nie jest obowiązkowe i to producent musi ubiegać się o taki znak, jeśli chce by jego produkty mogły być uznawane za ekologiczne. Należy też zwracać uwagę na samo oznakowanie. Nie wszystkie symbole, sugerujące, że coś jest „eko”, są sobie równe. Jest dwanaście punktów, które producent musi spełnić, żeby produkt był ekologiczny w stu procentach, ale wystarczy spełnić jeden warunek, aby można było w niektórych wypadkach zacząć używać „eko” symbolu.
Często zdarza się, że kosmetyki są oznaczone symbolem, sugerującym, że dany kosmetyk nie był testowany na zwierzętach, jednak również to nie zawsze jest prawdą. Sam kosmetyk nie był testowany na zwierzętach, ale wszystkie jego składniki mogły być na nich testowane, dlatego oprócz głównego symbolu należy szukać dodatkowych oznakowań, informujących o tym, że również każdy składnik danego produktu nie był testowany na zwierzętach.
Cześć druga wykładu, a właściwie ćwiczeń, odbyła się w laboratorium, gdzie pod czujnym okiem pana profesora dr hab. Rafała Kozłowskiego, słuchacze badali skład popularnych wód źródlanych i mineralnych, aby sprawdzić ile zawierają minerałów. Wnioski były zaskakujące. Okazało się, że w kilku przypadkach, zwykła woda z pińczowskiego kranu jest zdrowsza i bogatsza w minerały od niektórych popularnych marek. Słuchacze dowiedzieli się również, że najzdrowszą wodą do picia, jest woda niegazowana, w której zawartość składników mineralnych w litrze waha się od 500 mg/l do ok. 5000 mg/l. Jest to optymalna ilość minerałów, a kwasowość takiej wody jest minimalna, bądź zerowa, przez co nie zakwasza organizmu.